Waarom je soms beter je huis verwarmt met je airco dan met je gasketel

Een omkeerbare airconditioning is eigenlijk een soort warmtepomp. Hiermee kunt u dus ook uw huis koelen en verwarmen!

Daarom is omkeerbare airconditioning in bepaalde omstandigheden nog interessanter dan een gasketel. Inderdaad, op lente- of herfstdagen wanneer het nog niet te koud is, kan zo'n apparaat vaak als extra verwarming worden gebruikt. Dit is des te interessanter omdat veel mensen al zo'n warmtepomp in huis hebben zonder het te beseffen. De meeste conventionele airconditioners zijn lucht-lucht warmtepompen. Bovendien worden deze apparaten vaak in woonkamers geïnstalleerd en dus daar waar mensen de hoogste temperatuur nodig hebben.

Volgens de meeste experts is de warmtepomp de toekomst. Het rendement van airconditioning is inderdaad groter dan dat van een aardgasketel. Als de buitentemperatuur rond de 0 graden ligt, zal een omkeerbare airco 2,5 tot 3 kilowattuur warmte produceren met 1 kilowattuur elektriciteit. Terwijl je met een kilowattuur aardgas gemiddeld slechts 0,9 kilowattuur warmte genereert in een condensatieketel.

Kan de gasverwarming worden vervangen door omkeerbare airconditioning?

Helaas kost elektriciteit vaak 2,5 tot 3 keer meer dan gas. Dus ook al kan de airconditioning met 1 kilowattuur elektriciteit meer warmte produceren, voor je portemonnee verandert er niet veel. Omkeerbare airconditioning is inderdaad goedkoper wanneer de prijs die u betaalt voor een kilowattuur elektriciteit minder is dan 2,5 keer de prijs van een kilowattuur aardgas.

Wanneer wordt verwarmen met omkeerbare airconditioning financieel voordelig?

Het hangt van veel factoren af, maar over het algemeen is airconditioning zuiniger als de prijs die u betaalt voor een kilowattuur elektriciteit minder dan 2,5 keer de prijs is van een kilowattuur aardgas.

Je kan ook de kosten van je elektriciteit verlagen door fotovoltaïsche panelen te installeren!

Is omkeerbare airconditioning een wonderoplossing?

Niet altijd! Als je met één toestel je hele huis wilt verwarmen, zal de verwarming niet optimaal zijn. Aan de andere kant kan een lucht-luchtwarmtepomp met meerdere units effectief worden gebruikt om al je verwarmings- en koelbehoeften te dekken.

Omkeerbare airconditioning biedt ook een voordeel voor wie gerichte verwarming in een specifieke ruimte nodig heeft. Als het je lukt om je leven te concentreren in een enkele kamer in huis, kun je geld besparen door deze te verwarmen met je airconditioning.

Kortom, als je je airconditioning op de juiste manier en op het juiste moment gebruikt, verwarm je je huis efficiënter en goedkoper dan met aardgas!

Omkeerbare airconditioning als hulpverwarming

Deskundigen beschouwen omkeerbare airconditioning ook als een goede hulpverwarming voor het laagseizoen. Wanneer de buitentemperatuur onder de 0 graden zakt, daalt het rendement van een lucht/luchtairconditioning immers snel. Huishoudens zonder fotovoltaïsche panelen verwarmen hun woning dan goedkoper met aardgas. Aan de andere kant kan op niet al te koude lente- of herfstdagen een omkeerbare airconditioner worden gebruikt als een efficiënte en zuinige bijverwarming.

Contacteer ons